A „Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért” program honlapja

Szimfónia program munkatársakat keres!

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat iskolai szociális, közösségi munkásokat keres 2014 szeptemberében induló Szimfónia programjába.

A program célja, hogy szociálisan hátrányos helyzetű gyerekeket, fiatalokat juttassunk sikerélményhez, növeljük önbecsülésüket, elősegítsük valahová tartozásukat, és eközben tartalmas időtöltést biztosítsunk számukra. A Szimfónia program a zene eszközével mutat kiutat a reménytelenségből, alternatívát a drogfüggőséggel, fiatalkori bűnözéssel szemben. Részletes felhívás.

 

A Tolerancia Körei

A Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület (LEADER-csoport) Csepeli György professzorral és Bíró Judittal, az az ELTE Társadalomtudományi Karának egyetemi docensével tavaly október óta dolgozik a Tolerancia Körei projekten, melynek célja kis közösségekben élők egymás iránti érzékenységének és emberi kapcsolatainak erősítése.

Adósságcsapda és a mélyszegénység képzés

Rövid ízelítő film a másodjára 2013 szeptemberében megtartott 60 órás, akkreditált képzésünkről.

 

 klikk a filmhez!

 

A film elején Bass László ismerteti az általa kidolgozott SzocioPoly nevű társasjátékot.

 

 

Adósságcsapdában

Szembesülni a tartozással.  Ez a legnehezebb az adós számára, a segítők ebbe az „állapotba” próbálják hozni azokat az embereket, akik valamilyen ügyletből kifolyólag ledolgozhatatlan pénztartozást halmoztak fel. Ami közös egy több tíz, vagy százezer forintra rúgó közüzemi tartozás és a többmilliós devizahitel tartozás mellett az egyrészt az, hogy a ledolgozhatatlannak tűnő adósság egy idő után mentálisan és fizikálisan is tönkreteszi az adóst, másrészt a segítők számára nem látszik egységes, azonnal ható megoldási kulcs.

Véget ért a Grundtvig felnőttanulási program

Szeptember végén zárul a  "Network for community development with marginalised social groups", azaz "Hálózat a peremhelyzetű társadalmi csoportokkal folytatott közösségi munkáért" című Grundtvig felnőttanulási program, amelyben a TÁMOP 5.1.3. 1. komponensének konzorciuma is részt vett.

 

InnoServ rövidfilm Katymárról

Az InnoServ projekt keretében Európa 8 országában, köztük Magyarországon, működő innovatív szociális és egészségügyi projektekről szóló kisfilmeket forgattak. Ezek egyike a Katymáron megvalósuló szociális szolgáltatásokat mutatja be.

 

A képre kattintva indul a film.

 

 

Katalán tapasztalatok

A Gruntvig felnőttképzési program keretében Skócia után 2012. október 24. és 27. között a katalán partnerek által szervezett barcelonai látogatáson vettünk részt.

 

 

 

Az alábbi összefoglalóban a látogatás során tanult vagy megvitatott szakmai tartalmak közül adjuk közre azokat, amelyek a TÁMOP 5.1.3-as program szempontjából tanulságosak lehetnek.

 

 

"Sajnos a hátrányos helyzetű települések között vagyunk" - Pillanatkép a mélyszegénység kezelését célzó lokális programokról

...címmel jelent meg Farkas Zsombor és Kóródi Miklós írása a 2012. decemberi Falu Város Régióban.

 

 

Az elsősorban területfejlesztéssel foglalkozó folyóiratban leközölt cikk a TÁMOP 5.1.3. program kapcsán a settlement típusú beavatkozásokra fókuszál, részletesebben is bemutatva a SZETA Egri Alapítványa, a Dialóg a Közösségekért Egyesület és a Zöld Kör által vezetett programok egy-egy elemét. A folyóirat innen letölthető, a cikk a 63. oldalon (a pdf fájl 65. oldalán) kezdődik.

 

 

Tanulmányút a Szécsényi Gyerekesély Programnál

A Peremhelyzetű képzéshez kapcsolódó tanulmányutak egyikét a Szécsényi Kistérségbe szerveztük, ahol a Gyerekesély Program jelenlegi helyzetét néztük meg.

 

A képre kattintva indul a film

 

 

Tanulmányút a nyíregyházi Huszár-telepen

A „Peremhelyzetű és kirekesztett csoportokkal végzett szociális és közösségi munka” című képzés keretében a második képzési csoporttal a Szécsényi kistérség két településén (Nógrádszakál, Rimóc) és a nyíregyházi Huszár-telepen voltunk tanulmányúton 2012 szeptemberében. Előbbiről kisfilm készül, utóbbiról összefoglalót készítettünk.

A közel 2000 fős nyíregyházi szegregátumban többek között civil szervezetek, gyermekjóléti szolgálat és a görögkatolikus egyház által fenntartott általános iskola működnek. A tanulmányút során ezek munkájáról kaptunk képet, illetve számos dilemma merült fel a lakóhelyi és iskolai szegregáció-integráció kérdései kapcsán. Ezeket foglalja össze a beszámoló.

 

 

Látogatás a Skót Közösségfejlesztési Központnál

Konzorciumunk sikerrel pályázott a Grundtvig felnőttképzési programra, melynek lényege, hogy külföldi partnerszervezetekkel történő egyeztetés, majd közös pályázás után támogatja a partnerek „mobilitását”, azaz cserelátogatások lebonyolítását. A TÁMOP 5.1.3. program 1. konzorciumának partnerei a Scottish Community Development Centre, a strasbourgi Association of Local Democracy Agencies (ALDA), valamint a barcelonai Cooperativa Estrategias de Transformación Comunitaria Sostenible (ETCS).

 

2012. június 14-15-én kétnapos tanulmányúton vettünk részt Glasgowban. A látogatást szervező Skót Közösségfejlesztési Központ 18 éves múltjával élen jár a közösségfejlesztés elméleti és gyakorlati munkájában, és azon túl, hogy a Skót Kormány a skót közösségfejlesztés vezető intézményeként tartja számon, több módszertani és elméleti kiadványuk nemzetközi érdeklődést is kiváltott. A mellékelt összefoglalóban a látogatás során tanult vagy megvitatott szakmai tartalmak közül adjuk közre azokat, amelyek a TÁMOP 5.1.3-as program szempontjából relevánsak lehetnek.

 

Somos László kaposfői plébános szociális és közösségi munkája

A „Peremhelyzetű és kirekesztett csoportokkal végzett szociális és közösségi munka” címen tartott 60 órás képzésünk keretében tanulmányutat szerveztünk Kaposfőre ill. Baglas-pusztára, ahol Somos László katolikus plébános bemutatta az ott élő cigány közösségek helyzetét és az elmúlt két évtized munkájának eredményeit. A beszámoló videófelvételéből két negyedórás filmet vágtunk. Az elsőben a cigány közösség helyzete, szokásai, problémái és örömei kerültek fókuszba, a másodikban az atya és munkatársai által végzett szociális és közösségi munka.


kattintásra indulnak a filmek

Részvételi akciókutatás - a tudomány és a feljesztő munka találkozása

"Egyre kevésbé járt fejünkben és szívünkben a szokásos tudományos kimenetek előállítása, s egyre inkább a helyi közösség életének velünk együtt folytatott közös munkában történő jobbítása."


a képre kattintva indul a film

Pataki György, a Budapesi Corvinus Egyetem és a Szent István Egyetem oktatója és kutatója beszél a részvételi akciókutatásról a Részvétel-akció-kutatás c. könyv megjelenése kapcsán.

 

A térségi programokat irányító szakemberek gondolatai a programról

A program 2011. december 1-én tartott nyitókonferenciáján felvett rövid videó-összeállításban a térségi programokat irányító szakemberek nyilatkoznak arról, hogy miben látják a program erősségeit, lehetőségeit.


a képre kattintva indul a film
 

Kistérségi szintű komplex vidékfejlesztés Zalában

A Zalai Falvakért Egyesület települési önkormányzatok, civil szervezetek, tenni akaró magánszemélyek együttműködése révén 21 éve áll a zalai falvak szolgálatában. Az Egyesület az országban példamutató módon rögtön a rendszerváltást követően, 1990-ben megalakult. Az alapítók felismerték, hogy a zalai falvak életben maradásáért összefogásra van szükség. Segíteni kell az aprófalvak lakóit, és a helyi közösségek mellett erősíteni kell a megyei civil mozgalmat is.

Dán típusú termelőiskola Zalaegerszegen

Kollégáink Molnár Máté igazgatóval találkoztak, aki 24 éve foglalkozik felnőttoktatással, a termelőiskolában pedig 16 éve tevékenykedik. Magyarországon három ilyen intézmény működik: Pécsett, Bácsalmáson és Zalaegerszegen. A termelőiskola egy olyan felnőttképzési forma, mely a népfőiskolák rendszeréből nőtte ki magát, s mára már a dán oktatási törvényben is szerepel.


Olaszliszka - tanoda

A mintegy 1600 fő összlakosságú Olaszliszka cigány lakossága 600 főre tehető. Az Ökumenikus Segélyszervezet 2001 óta működtet a településen fejlesztő házat majd tanodát hátrányos helyzetű gyerekek számára. Munkatársaink a tanoda szakmai vezetőjével és mentorával, valamit a helyi általános iskola igazgatóhelyettesével beszélgettek.

Sümegi kistérség LEADER programja

 A sümegi LEADER közösségnek jelenleg 118 tagja van. A folyamat 2004-ben, a LEADER+ programmal kezdődött. 25 település önkormányzata, vállalkozói és civil szervezetei fogtak össze a térség közösségi fejlesztésekre fókuszáló stratégiájának elkészítéséhez és pályázatok útján történő megvalósításához. Az első 2,5 év alatt 100 millió forintot sikerült megmozgatni és vidékfejlesztési projektekbe fektetni. Ennek a közös munkának és a települések között kialakult jó kapcsolatnak is köszönhetően a következő pályázati ciklusban (jelenleg is tart) a tagtelepülések száma 60-ra duzzadt, az akcióterület immáron öt statisztikai kistérséget érint.

Kesztyűgyár Közösségi Ház

Munkatársainnk Schanz Judittal, a közösségi ház vezetőjével és Csőke Zita Program koordinátorral beszélgettek a Kesztyűgyár létrejöttéről, működéséről programjairól.


Minden szülő jó szülő akar lenni - Biztos Kezdet Gyerekház a Magdolna-negyedben

A Józefvárosi Egyesített Bölcsöde a ’90-es évek végétől működik, 1997-től a Fővárosi Önkormányzat támogatásával. 2009-ig - mikoris a Nemzeti fejlesztési Ügynökség kiírta a Biztos Kezdet pályázatot - szinte csak ebből az önkormányzati forrásból tudott fennmaradni  az intézmény. A kerületi szervek beleegyező szakmai támogatása elengedhetetlenül szükséges a munkájukhoz. Kollégáink Scheer Imrénével, a Biztos Kezdet Gyerek Ház intézményvezetőjével  beszélgettek.Nem csak a putrikat próbáljuk lebontani, hanem az előítéleteket is: a Máltai Szeretetszolgálat Tabán Integrációs Programja Monoron

Kiss Dávidot és kollégáit semmi nem kötelezi arra, hogy a monori cigánytelepen dolgozzanak, a telepfelszámolás ötéves alapprogramja ugyanis már 2004 decemberében lejárt. Ők mégis maradtak és fáradhatatlanul dolgoznak. Elmondásuk alapján és a jelenlegi helyzetet figyelembe véve kijelenthetjük, hogy az öt év elég illuzórikusnak bizonyult. A Máltai Szeretetszolgálat munkatársai nem akartak beletörődni, hogy 30 km-re a fővárostól ilyen emberhez méltatlan állapotok uralkodjanak.


Iskolai szociális munka a VII. kerületben

Az iskolai szociális munkát nagyon sokáig egyfajta mostohagyerekként kezelték a gyermek-és ifjúságvédelmi szakszolgáltatások között. Remélhetőleg státusza 2012 után megváltozik, mikoris jogszabályi keretek formalizálják, és teszik majd számonkérhetővé minőségi működését. Kollégiánk Uray Gergellyel, a VII. Kerületi Gyermekjóléti Szolgálat szakmai vezetőjével beszélgettek.


Ez itt egy nagyon szoros bizalmi kapcsolat. Itt nincs mit kijátszani


Az ArtEra Alapítvány szenvedélybetegek alacsony küszöbű ellátását végzi. Ennek értelmezési keretei a segítő szakmán belül sem egyértelműek. Sok szervezet anyagi okok miatt kényszerül arra, hogy egy helyen és időben ajánljon nappali, közösségi, és alacsony küszöbű ellátást, ezekre ugyanis plusz normatív támogatás jár. Szakmailag tekintve kijelenthető, hogy a különböző támogatási formák egy helyen és időben nem tudnak eredményesen működni.


Mural Moral Mező Csoport - Közösségi falfestés Pécsbányatelepen


Katona Kriszta 2007 januárjában három hetet Nicaraguában töltött, ahol megismerkedett a Mural Painting alapjaival. Ez egy olyan közösségfejlesző technika, mely a festészet és a drámapedagógia eszközeivel dolgozik. A Közép-amerikai országban a nyolcvanas évek végétől fejlődött ki ez a módszer. Akkoriban elsősorban forradalmi üzeneteket közvetítettek általa, mára már azonban a hangsúlyok eltolódtak, és az eredeti cél halványodni látszik. A Mural Morál Mező Csoport egészen idén nyárig nem létezett hivatalosan, ekkor azonban megalakult a pécsi Szín-Tér Egyesület, melynek keretein belül azóta működik.


Ha az itt élőknek egy kicsivel nagyobb biztonságérzetük van a mindennapjaikban, akkor már megérte


A Jelenlét Programiroda 2006 óta működik a Pécs észak-keleti városrészében lévő György-telepen.

György-telep Pécs bányászkolóniáinak egyike, melyek az 1800-as évektől kezdtek kiépülni az 1930-as ’40-es évekig. Az addig a bányákban dolgozók az újjonnan épült városrészekbe költöztek, ezek a területek pedig elcigányosodtak.  Nem csak a korábbi lakosok vándoroltak el, hanem a közüzemi szolgáltatók is kivonultak a területről.

Kis sikerekre kell gondolni - A TÉR INDIT Közalapítvány


György-telep Pécs bányászkolóniáinak egyike, melyek az 1800-as évektől kezdtek kiépülni  az 1930-as ’40-es évekig. Az addig a bányákban dolgozók az újonnan épült városrészekbe költöztek, ezek a területek pedig elcigányosodtak.  Nem csak a korábbi lakosok vándoroltak el, hanem a közüzemi szolgáltatók is kivonultak a területről. A program szakmai vezetője és addiktológiai konzultánsa Máté Zsolt találóan úgy fogalmazott, hogy a terület amolyan büntetőteleppé alakult. Jelenleg ezeregynéhányszáz lakosa van a szegregátumnak.Példából modellt? Belecska - avagy a szociális földprogramtól a közel teljes foglalkoztatottságig


Tizenkét évvel ezelőtt valószínűleg nem gondolták volna a belecskaiak, hogy falujuk idővel ilyen nagy érdeklődésnek örvend majd.

Többek között alapítványunk munkatársai is náluk jártak nem rég, és az alábbiakban a polgármesterrel és kollégáival lefolytatott beszélgetés rövid összefoglalója olvasható majd.

Belecska példáját egyelőre nem adaptálják más településeken vagy akár kormányzati szinten, főként mert a sikert elősegítő kulcsmomentumokat nem azonosították be eddig. A beszélgetés résztvevői ezen hiátus pótlására tettek kísérletet.