A „Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért” program honlapja

Adósságcsapdában

Szembesülni a tartozással.  Ez a legnehezebb az adós számára, a segítők ebbe az „állapotba” próbálják hozni azokat az embereket, akik valamilyen ügyletből kifolyólag ledolgozhatatlan pénztartozást halmoztak fel. Ami közös egy több tíz, vagy százezer forintra rúgó közüzemi tartozás és a többmilliós devizahitel tartozás mellett az egyrészt az, hogy a ledolgozhatatlannak tűnő adósság egy idő után mentálisan és fizikálisan is tönkreteszi az adóst, másrészt a segítők számára nem látszik egységes, azonnal ható megoldási kulcs.


„Hiányzik az oktatásból a pénzzel, a pénzintézetekkel, a hitelekkel kapcsolatos ismeretanyag. A gyerekek matematikaórán megtanulják a Pithagorasz- tételt, de nem tudják, mivel jár egy banki kölcsön” – mondta Aczél Ágnes szociálpszichológus, a Mélyszegénység és adósságcsapda című képzésen. Részben ide vezethető vissza, hogy a károsultak inkább érzelmeket, semmint pénzügyi ismereteket tudnak szembe szegezni az adóssággal. Nincsenek könnyű helyzetben a segítő szakmában dolgozók sem, hiszen találkoznak egy problémával, amit szeretnének megoldani, ám „megoldás” hiányában, leginkább a probléma közös áttekintése, adott esetben az ügyfél lakásbérlethez vagy álláshoz juttatása merülhet fel az anyagi problémák megoldása során. Át kell tekinteni a károsult anyagi helyzetét is, bevételeit, kiadásait. Ez azzal is járhat, hogy az ügyfél kiadásain kell faragni, ha nem látszik olyan tevékenység, ahol bevételeit tudná növelni. Egy olyan adós esetében, aki korábban stabil anyagi háttérrel bírt, a lecsúszás „réme” minden másnál fenyegetőbb. Külső segítségnyújtás nélkül azonban nem megy – mondja a szociálpszichológus.


Kiskapukat keresnek az emberek


A Menhely Alapítvány „Kulcstartó” programja hitelkárosultaknak nyújt segítséget.  A fővárosi intézmény a Közép- magyarországi régióból hetente négy-öt embert tud fogadni, jelenleg négyszáz ügyfelük van.  „Azt sem tudják, mennyivel tartoznak, gyakorta milliókkal tévednek” – mondja Gurály Zoltán a Kulcstartó program munkatársa. A károsultak szabadulni akarnak a hiteltől, a legkevésbé sem gondolnak arra, hogy leüljenek és átgondolják, mivel állnak szemben. A szerződések hosszúak, bonyolultak, az első találkozó során a legfontosabb papírokat nem hozzák el – mondja előadásában Gurály Zoltán, - az emberek kiskapukat keresnek, ebben is elsősorban az szerepel, hogy hogyan szerezhetnének pénzt, és gyakori az is, hogy a bankokat akarják perelni. „Ez az eladósodás emberi oldala” – fogalmaz Gurály, hozzátéve, a devizahitelesek problémáját nem csak az árfolyam-növekedés okozta, hanem az is, hogy egyszerre több ingatlant is jelzáloghitellel terheltek meg és az adósságcsapda tovább mélyült, ha az ügyfél közben elveszítette az állását, amire szintén nagyon sok a példa.  Jellemző az is, hogy az ügyfelek nem számoltak az árfolyamkockázattal, pontosan annyi hitelt igényeltek, amennyi forintra megegyezett a kiszemelt ingatlan értékével, így amikor az árfolyam elszabadult azt már nem tudták miből fizetni. „Mentálisan és fizikailag tönkre mennek ezek az emberek”, mondja Gurály, - mi az szoktuk javasolni, ha valakinek a fizetésének az ötven százalékánál több megy el az adósságok törlesztésre (Egy hitelnél a fizetés 33%-a tartható vissza, több esetében 50%, ennél több viszont nem. szerk.), akkor már nem érdemes megtartani az ingatlant.

 

„Eddig nem volt probléma, most miért lenne?”


„Több családnál a jelzáloghitellel összekötött áruvásárlási hitel okoz problémát a Tabi kistérségben” – mondja Hídvégi Mária közösségfejlesztő.  Magyarázatul hozzáteszi: lakáshitel miatti adósság csak azért nem jellemző, mert a kistérségben havi húszezer forintos törlesztő részlet fizetésével már összkomfortos lakáshoz juthatnak az emberek. Azzal azonban nem számoltak, hogy több évi nem fizetés után, a felvett hitel a többszörösére nő, ami túlhaladja a jelzáloggal megterhelt ingatlan piaci értékét is, a százezres hitel így milliósra nő. Bár kaptak a banktól levélben tájékoztatást, de az a pozíciójuk, ha három, négy, vagy öt éve nem történt a hitelükkel kapcsolatban semmi, akkor miért pont most történne? – mondja Hídvégi Mária.  Nincsenek tisztában az emberek, mivel jár a hitel, erősíti meg a korábban elhangzottakat.


Közmunka, vagy börtön


Közüzemi tartozás és kisebb lopások miatti büntetési tételek – írja körül a sásdi kistérség adóssággal kapcsolatos problémáit Varga Katalin családi mentor. A közüzemi tartozás esetében van lehetőség részletfizetésre, utóbbi esetében az ügyfelek vagy közmunkában teljesítik a kirótt büntetést, vagy vállalnak pár napos börtönt a tartozás fejében. A kistérségben élőknek már húszezer forintos adósság is jelentős terhet jelent.


Ha jön a végrehajtó


Németh László ügyvéd gyakorlati tanácsadóként információt tud adni a szolgálatok képviselőinek, ügyfeleinek abban az esetben, ha jogellenes magatartás merül fel. Ezek rendkívül szerteágazóak, felmerülhetnek hivatalos levelek átvételének esetében, de akkor is, ha igazságtalanul áramlopással vádolják meg az ügyfelet.  Fontos tudni a végrehajtás szabályairól, milyen jogokat érvényesíthet az ügyfél, mit lehet vagy érdemes fellebbezni.  Németh László tapasztalatai alapján úgy véli, az emberek egyre komolyabb jogi problémákban fordulnak segítségért, nőtt a jogérzékenység, azt viszont nem tapasztalta, hogy az általa ellátott kerületekben nőtt volna a szegénység.  A végrehajtó személyenként egy széket, egy ágyat, valamint egy asztalt és egy szekrényt köteles az adós birtokában hagyni, ezért érdemes szerződéssel rendelkezni az ingóságokról, ugyanis az ügyfélnek kell adott esetben bizonyítania, mi tartozik a birtokába és mi nem, az nem a végrehajtó feladata - mondja az ügyvéd. „Képessé kell tenni az embereket, hogy saját ügyeikben intézkedjenek, de úgy, hogy tudják, miről döntenek” – mondja az ügyvéd. 


Ignácz József írása a ’Mélyszegénység és adósságcsapda’ című képzés kapcsán.