A „Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért” program honlapja
Hírek az akcióterületekről

A Bodrog-menti felzárkóztató program módszertani tanulmánya

Elkészült a Bodrog-menti felzárkóztató program módszertani tanulmánya.

Összefogás a jövőért

Elkészült az „Összefogás a jövőért” - a Berettyóújfaluban és a környező településeken mélyszegénységben élők integrációjáért projekt záró tanulmánya.


A TESZE program zárása

Elkészült és az interneten olvasható a hidasnémeti központú TESZE-program zárókiadványa, emllett Balogh Flórával, a projekt munkatársával rádióinterjú is készült.

 

 

 

A HabitatPont Baranyába megy

Az Alsómocsolád központú Köz-Tér-Háló program meghívására a HabitatPont Ág településen folytat lakásfelújítási akciót, melyben "építőanyaggal, szaktudással és közösségépítéssel segítjük hozzá a mélyszegénységben élő családokat ahhoz, hogy magukat és egymást segítve javítsanak otthonaik állapotán". A HabitatPont honlapján olvasható az erről szóló cikk.

 

 

Karácsonyi adomány-akció a Szigetvári kistérségben

A Szigetvári Kultúr- és Zöld Zóna Egyesület által vezetett projekt keretében Karácsony előtt adománygyűjtő és -készítő akciót tartottak. Az eredméynekről az RTL Klub stábja készített rövid összefoglalót.

 

A képre kattintva indul a film

 

 
Blog

Szimfónia program munkatársakat keres!

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat iskolai szociális, közösségi munkásokat keres 2014 szeptemberében induló Szimfónia programjába.

A program célja, hogy szociálisan hátrányos helyzetű gyerekeket, fiatalokat juttassunk sikerélményhez, növeljük önbecsülésüket, elősegítsük valahová tartozásukat, és eközben tartalmas időtöltést biztosítsunk számukra. A Szimfónia program a zene eszközével mutat kiutat a reménytelenségből, alternatívát a drogfüggőséggel, fiatalkori bűnözéssel szemben. Részletes felhívás.

A Tolerancia Körei

A Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület (LEADER-csoport) Csepeli György professzorral és Bíró Judittal, az az ELTE Társadalomtudományi Karának egyetemi docensével tavaly október óta dolgozik a Tolerancia Körei projekten, melynek célja kis közösségekben élők egymás iránti érzékenységének és emberi kapcsolatainak erősítése.

Adósságcsapda és a mélyszegénység képzés

Rövid ízelítő film a másodjára 2013 szeptemberében megtartott 60 órás, akkreditált képzésünkről.

 

 klikk a filmhez!

 

A film elején Bass László ismerteti az általa kidolgozott SzocioPoly nevű társasjátékot.

 

Adósságcsapdában

Szembesülni a tartozással.  Ez a legnehezebb az adós számára, a segítők ebbe az „állapotba” próbálják hozni azokat az embereket, akik valamilyen ügyletből kifolyólag ledolgozhatatlan pénztartozást halmoztak fel. Ami közös egy több tíz, vagy százezer forintra rúgó közüzemi tartozás és a többmilliós devizahitel tartozás mellett az egyrészt az, hogy a ledolgozhatatlannak tűnő adósság egy idő után mentálisan és fizikálisan is tönkreteszi az adóst, másrészt a segítők számára nem látszik egységes, azonnal ható megoldási kulcs.

Véget ért a Grundtvig felnőttanulási program

Szeptember végén zárul a  "Network for community development with marginalised social groups", azaz "Hálózat a peremhelyzetű társadalmi csoportokkal folytatott közösségi munkáért" című Grundtvig felnőttanulási program, amelyben a TÁMOP 5.1.3. 1. komponensének konzorciuma is részt vett.

 

Aktualitások

Friss híreink

 

Programzáró kiadvány


Elkészült a Mélyszegénység program zárókiadványa, amely összefoglalja a programmal kapcsolatos fő információkat, a 2. komponens keretében megvalósított 25 helyi program jellegzetességeit és fő adatait, a program hatástanulmányát, a három szakmai módszertani anyagot, a szakmapolitikai ajánlásainkat, valamint a honlapon elérhető tudástár tartalmát.


  

 


Mini segédlet a közösségi tervezéshez

 

A módszertani útmutatók és a zárókiadvány mellett elkészítettünk egy tájékoztató, figyelemfelkeltő kiadványt a közösségi tervezésről. A mini segédlet a következő kérdésekre ad rövid, könnyen áttekinthető válaszokat: Mi a közösségi tervezés? Kinek miért érdemes közösségi tervezést kezdeményezni, abban részt venni? Hogyan épül fel egy közösségi tervezési folyamat? Milyen módszerekkel érhetünk el sikeres együttműködést, közös munkát?

 

  

 


Módszertani anyagok


A 2. komponens projektjeinek tapasztalatait felhasználva elkészült 3 módszertani kiadványunk. A kötetek egyenlőre pdf-ben érhetők el, a zárókonferenciára azonban nyomtatott formában is elkészülnek.


Az elsősorban szociális szakemberek számára összeállított, „Áttekintés a szegénységben élők társadalmi befogadását célzó fejlesztésekről” című anyag a helyi projektek sikeres kezdeményezéseiről írt esettanulmányokat dolgozza fel.
A „Közösségi lehetőségek a mélyszegénység elleni küzdelemben - Önszerveződés és szakmaközi együttműködés” című kötet a közösségi megoldások iránt érdeklődők számára foglalja össze a közösségfejlesztés tapasztalatait a szegénységben élők integrációját célzó projektekben.
A „Térségfejlesztők a szegénység elleni küzdelemben” című módszertani útmutató pedig bemutatja azokat a fókuszokat és tématerületeket, amelyeket a szegénység leküzdése érdekében érdemes bevonni a vidékfejlesztő, településfejlesztő munkába.

 

  

 


ZÁRÓKONFERENCIA MEGHÍVÓ


A Mélyszegénység program zárókonferenciáját 2014. április 28-án tartjuk Budapesten a CEU Konferenciaközpontban (1106 Budapest, Kerepesi út 87.)

Meghívó | Felhívás poszter-kiállításra | Jelentkezési lap

 


Segítség a záró módszertani összegzések elkészítéséhez


A TÁMOP 5.1.3 konstrukció keretében megvalósuló programok kötelező eleme egy Szakmai és módszertani összegzés elkészítése. A pályázat kiírója (az útmutató 19-ik oldalán) az alábbi elvárásokat határozza meg a módszertani anyag kapcsán:

 

A szakmai megvalósítással kapcsolatos elvárások (A szakmai és módszertani összegzések): A 2. komponens megvalósítóitól olyan tevékenységeket várunk, amelynek segítségével pozitív elmozdulások várhatóak a célterületen. A megvalósított program összegzésének részletesen be kell mutatnia a program megvalósítását, előnyeit, hátrányait, kiemelten fókuszálva a sikeres elemekre, amelyek máshol is jól hasznosulhatnak, illetve azokra a szempontokra, amelyek problémát jelentettek a megvalósítás során, továbbá esetlegesen javaslatok megfogalmazása, amely az általánosságokon túlmutatva – pl. együttműködés fontosságának hangsúlyozása általában – konkrétumok leírásával mutat újat. Az összegzés terjedelme minimum 40 oldal (Ez nem azonos a Projekt záró jelentésével!).

 

A szakmai összegzések alapjai lehetnek későbbi pályázatoknak, így a megkezdett tevékenységek folytatásának is.
Az 1. komponens konzorciuma nevében ezúton ajánljuk segítségünket a módszertani anyagok kidolgozásához. Programunk 2014. május 31-ig tart, helyszíni konzultációk keretében eddig az időpontig tudjuk támogatni ezt a munkát.
Amennyiben számítotok erre a segítségre, jelezzétek ezt az info@melyszegenyseg.hu címen, vagy stábunk bármelyik tagjánál, hogy a munka menetét egyeztetni tudjuk.

 


Lehetséges szociális pénzbeli ellátórendszerek

 

A szegénység egyre szélesebb körűvé válására, mélyülésére, generációk közötti átörökítődésére, az elszabaduló egyenlőtlenségekre több hazai szociális szakember reagált az utóbbi időben különböző javaslatok megfogalmazásával. Ezek között számos elképzelés jelenik meg a pénzbeli szociális ellátások (segélyezés) megreformálására (feltételhez kötött támogatás, garantált minimumjövedelem, vagy éppen feltétel nélküli alapjövedelem formájában). Ugyanígy a szociális ellátások, szolgáltatások rendszerének javítása is gyakori téma a jobb, hatékonyabb társadalmi befogadás érdekében. Az Autonómia Alapítvány két munkatársa is részt vett abban munkacsoportban, amelyik a szociálpolitika egyes területeire vonatkozóan dolgozott ki konkrét intézkedés javaslatokat. A teljes anyag megjelent az Esély (http://www.esely.org/) folyóirat 2013/6 számában. A munkacsoport tagjai: Darvas Ágnes, Farkas Zsombor, Győri Péter, Kósa Eszter, Mózer Péter és Zolnay János voltak. 


Ezzel szinte egy időben 2014 januárjában bemutatkozott a „25-50-75 – A LÉT” (http://255075.hu/) elnevezésű koncepció, (Bánfalvi István vezette szakértői csoport munkája), amely a feltétel nélküli alapjövedelem (FNA) hazai alkalmazásának lehetőségeit vizsgálta.


Az alapfogalmak tisztázására és a két elképzelés összevetésére Kósa Eszter szociálpolitikus vállalkozott:  

LEHETSÉGES SZOCIÁLIS PÉNZBELI ELLÁTÓRENDSZEREK


Kapcsolódó: Az Esély folyóiratban megjelent anyag egy recenziója a Habitat for Humanity blogján

 


Szakmapolitikai ajánlások

 

A TÁMOP 5.1.3. program eddigi tapasztalatai alapján állítottuk össze a következő eu-s programozási időszak tervezésében résztvevő döntéshozóknak szóló ajánlás csomagunkat. Munkánk során számos olyan tapasztalatot gyűjtöttünk és elemeztünk, amelyek alapján a mélyszegénységben élők befogadását célzó intézkedések, szakpolitikák, programok döntéshozói, tervezői és végrehajtói számára igyekeztünk konkrét és hasznos javaslatokat tenni.

SZAKMAPOLITIKAI AJÁNLÁSOK


A korábbi hírekért kattintson a "Tovább" szóra!

Az akcióterületek területi elhelyezkedése


A TÁMOP 5.1.3. program nyertes projektjeinek akcióterületei:Összefogás a jövőért

Elkészült az „Összefogás a jövőért” - a Berettyóújfaluban és a környező településeken mélyszegénységben élők integrációjáért projekt záró tanulmánya.


A Bodrog-menti felzárkóztató program módszertani tanulmánya

Elkészült a Bodrog-menti felzárkóztató program módszertani tanulmánya.