A „Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért” program honlapja

Munka a tabi kistérségben: az asszonyok már a spájzban vannak!

Somogyegres apró zsáktelepülés Somogy megyében, alig lakják kétszázan, azoknak a fele is munkanélküli. A falura illik a „mélyszegény” jelző, de nem csak a nagyarányú munkanélküliség miatt. Somogyegreshez hasonló településekből van számtalan az országban, közös jellemzőjük, hogy lehetőség és humánerőforrás híján nehezen vagy egyáltalán nem indul be semmilyen kezdeményezés, ami megindíthatná a településen a fejlődést, vagy megteremtené annak alapjait. Közösség-és vidékfejlesztők, szociális munkások ezen akarnak változtatni Somogyegresen és a tabi kistérség tizenhárom másik településén.

TESZE-Tegyünk együtt a szegénység ellen! A Dialóg Egyesület programjának nyitófilmje

A Dialóg Egyesület által vezetett konzorcium 2012. január 26-án tartotta projektnyitó szakmai konferenciáját Hidasnémetiben. A program megvalósítói erre az alkalomra készítették az alábbi filmet.


a képre kattintva indul a film

Hét falu - egy hálózat, projektnyitó rendezvény Sirokon

A SZETA Egri Alapítványa és a Kárpátok Alapítvány 2012. január 26-án tartotta a projekt nyitó rendezvényét Sirokon. A projekt vezetői és munkatársai mellett előadást tartott Dr. Kállai Ernő, tanszékvezető főiskolai tanár, volt kisebbségi ombudsman.

KÖZ-TÉR-HÁLÓ a családokért - Nyitórendezvény


Nyitórendezvény - Alsómocsolád 2012. március 20.


Két hónapos felkészülés után nyitókonferenciával lép a nyilvánosság elé a Köz-Tér-Háló projekt.

A program közösségi térségi szakmaközi hálózat segítségével, és helyben elérhető  mentorokon keresztül  kíván segítségére lenni a hátrányos helyzetű családoknak.

A TÁMOP 5.1.3.-09/2-2010-0018 projekt az Európai Unió  164.379.647. Ft összegű  támogatásával a Sásdi és a Dombóvári Kistérség 11 településén zajlik Alsómocsolád község gesztorságával  2014. augusztusáig.

A megvalósítók a  helyi szükségletekhez igazodó személyes támogatással, közösségi akciókkal, képzésekkel és gyakorlati tudások átadásával segítik a hátrányos helyzetű településeken élőket.

Információk a Bodrog-menti felzárkóztató program honlapján

A Sárospataki és a Tokaji kistérség 7 kistelepülésén megvalósuló Bodrog-menti felzárkóztató program honlapján tájékozódhatunk a program eddigi tevékenységeiről, így a Debreceni Egyetem gyakorlatos hallgatói segítségével lefolytatott közösségi interjúkról és a két településen lezajlott számítógép-kezelői tréningekről. A honlapról letölthetők a program keretében megjelentetett nyomtatott hírlevelek is.www.bodrogmenti.hu

Berettyóújfalu nyitókonferencia

2012. április 12- én, a berettyóújfalui (régi) Járási Hivatal Dísztermében, 10 órai kezdettel került sor az „Összefogás a jövőért” című nyitókonferenciára.

 

Közösségi ÉletKamra - a sajóhídvégi projekt blogja, lapja

 

A sajóhídvégi projekt online blogja és projektújsága friss és érdekes bejegyzésekkel, ötletes - képregénybe sűrített - projektismertetővel, a bevont települések életében fontos események bemutatásával indította el a projekt céljaihoz igazodó népszerűsítő kommunikációt.

Önkéntes alapon megvalósuló játszóház Kenézlőn

A Bodrog-menti felzárkóztató program munkatársai települési interjúkat folytattak a helyi közösség állapotának felmérésére és aktív lakosok felkutatására, akik aztán részt vettek egy közösségi munkás és önkéntes koordinátor képzésen. A képzés során közösségi típusú tevékenységek tervezésével is foglalkoztak.


A képre kattintva indul a film

Kenézlőn Csizmár Attiláné Erika közösségi munkás és önkéntes koordinátor azzal az igénnyel találkozott, hogy egy tavaly megvalósult nyári játszóház mintájára 2012-ben is hozzanak létre egy, a gyerekeknek kreatív szabadidő-eltöltésére lehetőségét biztosító játszóházat.

Közösséget a jövőért! Nyári programok a Tamási kistérségben

A Tamásiban lévő programirodán a „Közösséget a jövőért!” program nyári eredményeiről, tapasztalatairól beszélgettünk október elején. A programot megvalósító szociális munkások elsősorban a nyári napközis táborokról meséltek, melyek szervezése és lebonyolítása az elmúlt hónapok legnagyobb kihívása volt.Iskolai gazdálkodási program Törökkoppányban

A „REAL” iskolai gazdálkodási programot a törökkoppányi általános iskolában néztük meg.

 

A képre kattintva indul a film

 

A Völgy Hangja Fejlesztési Társaság Közhasznú Egyesület által vezetett „FELFELÉ A LEJTŐN – összefogás a mélyszegénységben élők integrációjáért a Tabi kistérségben” című program nagy hangsúlyt fektet az iskolákkal való együttműködésre.

Nyitórendezvény BökönybenAugusztus 23-án Bökönyben is sor került a nyitókonferenciára. A június 1-én indult, Sor(s)vezető elnevezésű program hivatalos megnyitásával a program vezetői megvárták, amíg a tervezett 75 családot sikerül ténylegesen bevonni és velük személyes kapcsolatot kialakítani. Ennek köszönhetően az érintett családok nagy része eljött a rendezvényre, így nem csak a program tervezett menetét ismerhették meg részletesen, de egymással is volt alkalmuk szót váltani a bemutatkozó előadások utáni szendvicsebéd során.

Hajdú Online cikk

Projektrendezvény Nagyhalászban

Az "Útjelző" - Komplex integrációs program a mélyszegénységben élők felzárkóztatásáért program keretében 2012. november 30-án projektrendezvényt tartottak, amelyről az itt olvasható sajtóközleményt adták ki.

További hírek a program honlapján:http://www.utjelzoprojekt.hu//

 

Együtt az úton! Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Nagyecsed mikro-térségében

2012. november 29-én a Nagyecseden és mikrotérségében  működő program vendégei voltunk. A csütörtöki napon a projekt több eleme zajlott, így alkalmunk nyílt betekinteni a felzárkóztató képzésbe, tematikus workshop-ba és a közösségi beszélgetésbe is. A rövid leírás erről az eseménydús napról szól.

Köz-Tér-Háló Alapítvány megalakulása

Az  Alsómocsolád központtal működő Köz-Tér-Háló projektben az elmúlt év során az előre megtervezett programok mellett sok helyi kezdeményezés is elindult, melyek megvalósításához támogatókat kerestek és találtak. Nekik is köszönhetően mára hivatalosan is létrejött a Köz-Tér-Háló Alapítvány, hogy a jelenleg azonos néven futó projekt ügyeit és céljait annak jövő év közepén történő zárása után is képviselje a térségben.

 

  

"Közösséget a jövőért"

A Tamási térségében működő program eredményeiről, sikereiről, kihívásairól mesél Nagyné Messinger Tímea, szakmai vezető, és Wolf Petra, szociális munkás.

 

a képre kattintva indul a film


Egy szép közösségi nap Szágyon

A "KÖZ-TÉR-HÁLÓ a családokért" programban (Alsómocsolád) a 2013. június 22-i Praktikák háza megnyitójára hetekkel korábban nagy izgalommal készültünk. Kívül, belül megújult, széppé vált az az épület Szágyon, amit korábban boltként használtak. Igazi ékessége lett a baranyai dombság övezte 150 lelkes zsáktelepülésnek.


Bodrog-menti Támop a Facebook-on

Kihasználva korunk népszerű kommunikációs csatornáját, a Bodrog-menti program stábja Facebook oldalt hozott létre, amelyre sok-sok fényképpel minden programeseményt feltöltenek, s ahol közérdekű híreket, felhívásokat osztanak meg.

 

 

 

Az eseményekről készült beszámolók mellett találunk egy kisfilmet is, amelyben Olaszliszka elképzelt, vágyott jövőjéről beszélnek helyiek. Hasonló filmecskék létrehozása jó közösségi eszköz lehet bármely térségben, s ehhez a készítők a segítségüket is felajánlották.

 

A bökönyi Sorsvezető program egy éve

A kezdeti nehézségek után a legkésőbb elinduló program működésének első egy éve alatt nagy lendületet kapott. A programban alkalmazott mentorok napi kapcsolatban állnak a bevont családokkal, akik a közösségi eseményeknek köszönhetően egyre szorosabb együttműködést valósítanak meg, a kisközösségi programok alkalmával pedig szinte észrevétlenül tesznek szert olyan új tapasztalatokra, tudásokra, amelyek pozitív irányba mozdíthatják el életüket. A Sorsvezető program honlapján több száz fénykép segítségével nyerhetünk bepillantást a program tevékenységeibe, módszereibe.

 

 

 

Gazdaprogram a Bácsalmási kistérségben

A Katymár Község Önkormányzata által vezetett program egyik eleme az ún. Gazdaprogram, amely a Katymáron sikerrel működtetett szociális földprogram módszereit, szemléletét hivatott kiterjeszteni a kistérség többi településére is. A bevont 70 család közül 2013. október 8-án, a gazdaklub-sorozat záró találkozóján oklevelet és ajándékokcsomagot kaptak azok, akik a legeredményesebb gazdálkodást folytatták a program két éve során. A díjátadó ünnepségen a program szervezőit és résztvevőit kérdeztük tapasztalataikról.

 

 

a képre kattintva indul a film

 

Praktikák háza az alsómocsoládi program két településén

 

a képekre kattinva indulnak a filmek

 

A döbröközi és a nagyhajmási praktikák házának meglátogatása kapcsán kapunk összefoglalót az alsomocsoládi programról, a házak működéséről, a közösségi munkások szerepéről. www.kozterhalo.hu

 

Olyasmivel próbálkozni, amivel eddig még nem...

a képre kattintva indul a film

 

Összefoglaló film a sajóhídvégi programról. A program honlapja: http://keksajo.blogspot.com/


Sporttal a szegénység ellen

 klikk a filmhez!


Összefoglaló film a hevesi "Helyi érték, közös nevező" programról, a programban zajló közösségi, szociális és sporttevékenységek eredményeiről, hatásairól.
http://www.helyiertekkozosnevezo.hu/

 

Közösségfejlesztési folyamatok, settlement házak Észak-Abaújban

 klikk a filmhez!


Összefoglaló film a TESZE program eredményeiről, a settlement házakban folyó tevékenységekről.
www.dialogegyesulet.hu/index.php/projektjeink/tesze

 

Magonc Tanoda Regionális Záró Konferencia Döbröközön

Hasznos Konferenciával zárult az Alsómocsolád Önkormányzatának koordinálásával zajló Köz-Tér-Háló program egyik eleme, a MAGONC-TANODA Döbröközön, a Dél-dunántúli Regionális Forrásközpont megvalósításában.

 

Együtt az úton! - mélyszegénység program Nagyecsed térségében

Összefoglaló film a nagyecsedi program eddigi tevékenységeiről, fő hangsúlyairól, eredményeiről.

 

 klikk a filmhez!

 

Közösségi kert Hidasnémetiben

A Dialóg Egyesület munkatársi a Hidasnémetiben megvalósult közösségi kertről kérdezték az abban résztvevőket.

 

 klikk a képre!

 

Szemelvények az "Összefogás a jövőért" (Berettyóújfalu) projekt 2013-as programjaiból

Látóutak - Ópályi és Túristvándi – fókuszban a szociális szövetkezetek

A projekt keretében összesen három szakmai tanulmányútra (látóútra) kerül sor. Az utak célja, hogy a résztvevők, hasonló problémákkal küzdő térségekben megvalósuló programokat és jó gyakorlatokat tanulmányozhassanak és adaptálhassanak saját településeiken. A legutóbbi látóút fókuszában a szociális szövetkezetek voltak.

"Hal helyett hálót adjunk a kezükbe!"

Az „Összefogás a jövőért” TÁMOP-5.1.3-09/2-2010-0013 projekt megvalósítói térségi fórumot tartottak január 30-án a Kabos Endre Városi Sportcsarnokban, melynek témája a fogyatékkal élő és a megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának, foglalkoztatásának elősegítése volt.


A képre kattintva indul a film (forrás:
Berettyó TV)


A részletes beszámoló a tovább gombra kattintva érhető el

Tegyünk együtt a szegénység ellen!

A "Tegyünk együtt a szegénység ellen!" (Észak-Abaúj) program az M1 Ma reggel című műsorában.


A képre kattintva indul a film


Karácsonyi adomány-akció a Szigetvári kistérségben

A Szigetvári Kultúr- és Zöld Zóna Egyesület által vezetett projekt keretében Karácsony előtt adománygyűjtő és -készítő akciót tartottak. Az eredméynekről az RTL Klub stábja készített rövid összefoglalót.

 

A képre kattintva indul a film

 

A HabitatPont Baranyába megy

Az Alsómocsolád központú Köz-Tér-Háló program meghívására a HabitatPont Ág településen folytat lakásfelújítási akciót, melyben "építőanyaggal, szaktudással és közösségépítéssel segítjük hozzá a mélyszegénységben élő családokat ahhoz, hogy magukat és egymást segítve javítsanak otthonaik állapotán". A HabitatPont honlapján olvasható az erről szóló cikk.

 

 

A TESZE program zárása

Elkészült és az interneten olvasható a hidasnémeti központú TESZE-program zárókiadványa, emllett Balogh Flórával, a projekt munkatársával rádióinterjú is készült.

 

 

 

Összefogás a jövőért

Elkészült az „Összefogás a jövőért” - a Berettyóújfaluban és a környező településeken mélyszegénységben élők integrációjáért projekt záró tanulmánya.


A Bodrog-menti felzárkóztató program módszertani tanulmánya

Elkészült a Bodrog-menti felzárkóztató program módszertani tanulmánya.